Tisztelt Partnerünk!

 

Az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó új jogszabályi előírások alapján antibiotikumok kizárólag vényen rendelhetők.

Az élelmiszerlánc törvény és a gyógyszer rendelet módosítása ugyanakkor lehetővé teszi elektronikus állatorvosi vény alkalmazását, amennyiben biztosítható az állatorvosok azonosítása és a megadott adatok nyomon követhetősége. Azon partnereink számára, akik nehézkesnek tartják a papír alapú vény postai vagy a szkennelt vény elektronikus beküldését, de rendelkeznek e-mail címmel és nyitottak a digitális kommunikációra, cégünk létrehozta az elektronikus vény kiállításának lehetőségét. A rendelés digitálissá tétele egyfelől gyorssá és egyszerűvé teszi ezt a folyamatot, másrészt kettős biztonsági funkcióval biztosítja, hogy vényköteles termékek kizárólag állatorvosi jogkörrel rendelhetők.

Elektronikus vény kiállítására alkalmasak a Doki for Farm és a Doki for Vets felhasználói programjaink, számos már funkciójuk mellett. Ezen kívül a portálon leadott rendeléshez is biztosítjuk az e-vény szolgáltatást. Az utóbbi esetben az elektronikus vényt jelenleg a vevőszolgálatunk generálja az állatorvos (telep esetében ellátó állatorvos) által megadott adatok alapján.

A vény alábbi kötelező elmeit több forrásból állítja össze annak érdekében, hogy a folyamat a lehető leggyorsabban lefuttatható legyen.

Az állatorvos és az állattartó adatai (név, lakcím, telefonos és elektronikus elérhetőség) valamin az állatorvos esetében a FELIR azonosító, és kamarai tagsági szám, telep esetében a tenyészetkód – amennyiben az már szerepel a rendszerünkben – a háttér adatbázisból betöltődnek.

A vény specifikus adatait (a rendelt készítmény neve, az előírt mennyiség, a kezelendő állat vagy állatcsoport azonosítása, adagolási előírás, élelmezés-egészségügyi várakozási idő) kollégáink felveszik.

 

A rendszer a vényeket minden esetben elküldi a rendelő állatorvosnak ellenőrzés és jóváhagyás céljából. Az üzenet tartalmaz egy visszaigazoló nyilatkozatot is. Az állatorvostól visszaérkező nyilatkozat igazolja számunkra, hogy a megrendelés minden tekintetben az ő általa megadott szakmai szempontoknak megfelelően történt.

Az állatartói tudomásul vételi nyilatkozat az előbbihez hasonlóan elektronikus visszaigazolással történik. Az állatorvoshoz hasonlóan az állattartó is megkapja az elkészült vényeket tartalmazó e-mailt, amelynek alján itt is szerepel a visszaigazoló nyilatkozat. Ezzel igazolja vissza, hogy a rendelvényben foglalt alkalmazási előírásokat tudomásul veszi.

FIGYELEM: A vény csak abban az esetben szabályos és elfogadható, ha mindkét fél (állatorvos és állattartó) aláírta azt. Jelen esetben mindkét visszaigazolás megérkezett hozzánk.

Az állatorvosi és állattartói e-mail címek megadásakor tehát figyelni kell arra, hogy olyan személyhez fussanak be, aki amellett, hogy jogosult nyilatkozni, időben reagálni is tud az üzenetre! Olyan partnerek esetében, akinél ez nem biztosított, ez a megrendelési forma nem javasolt, mert mindkét fél elégedetlen lesz az eredménnyel.

A nem élelmiszertermelő állatok esetében is alkalmazható a fenti megoldás, azonban itt a várakozási idő megadása, illetve a tartó tudomásul vételi nyilatkozata nem szükséges.

Mind az elektronikus, mind a hagyományos vényeket 5 évig meg kell őriznie az állatorvosnak és állattartónak egyaránt.

 

Ha az állatorvos antibiotikumot saját készletébe, illetve klinika, rendelő vagy állattartó telep készletébe vásárol, vényt kell írnia, és a vényt értelemszerűen kell kitöltenie. A vény Signatura (Használati utasítás) részében kell feltüntetnie: „Az orvos kezéhez”.

 

További információk a NÉBIH honlapján:

Állatgyógyászati termékekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/allatgyogyaszati-termekek